Friday, October 26

Masina vede ceea ce nu vede soferul

Cercetatorii de la firma Denso, intr-o prezentare la auto show-ul de la Tokyo din 2007 au prezentat un nou sistem revolutionar in domeniul sigurantei rutiere. Sistemul va monitoriza continuu privirea soferului care este reprezentata prin ochiul verde pe ecran. Acest sistem monitorizeaza continuu traficul si eventual pietonii sau copii care ar putea sa iasa in fata masinii neobservati de sofer, astfel sistemul avertizand soferul sau chiar oprind masina, depinde de implementarea si de dezvoltarea sistemului.
Acest sistem poate inclusiv sa cisteasca indicatoarele rutiere, astfel avertizand soferii de diverse pericole, limite de viteze, etc.
In imaginea din dreapta este simulatorul unde a fost prezentata tehnologia, care dupa impresiile create celor de la Cnet este una pozitiva.

Pe langa acest sistem, a mai fost prezentat si un nou sistem de adaptive headlights, adica de modificarea directiei fascicolului de lumina in timp ce masina vireaza astfel imbunatatind vizibilitatea soferului. Acest sistem a fost imbunatatit de cei de la Denso care au implementat cu ajutorul GPS-ului un sistem care va anticipa urmatoarea curba, fascicolul fiind redirectionat inainte de virarea efectiva. Din prorprie experienta, in conditii metereologice defavorabile, de ceata deasa, ploaie torentiala sau altele, ar fii un mod bun prin care soferii ar putea sa isi urmareasca propriile faruri in curbe.

1 comment:

sefu_bancii said...

masina special creata ptr femei =)) ... lasand gluma si misoginismul la o parte va ajuta mult acest sistem la evitarea accidentelor. Ar fi frumos daca ar frana preventiv masina singura dar vor inventa japonezii si masini care se conduc singure si gandesc :D