Thursday, November 1

Vot electronic?

Se pare ca in statele unite este o tendita de a trece aproape orice in format electronic, inclusiv votul. S-a facut un apel la public pentru a vedea ce parere au acestia despre aceasta modalitate de vot. Totusi nu s-a furat si s-a invartit destul si cu tone de hartii in urma, si nici asa nu s-a putut demonstra nimic, da asa?
Totusi au propus "cateva guideline-uri" (engleza), numai 600 de pagini in legatura cu acest sistem de votare. Orice ar incerca sa faca, oricum ar incerca sa securizeze acest sistem, totusi e un sistem care poate sa fie spart, datele pot sa fie modificate, si totusi un vot, care ar trebui sa fie foarte democratic si toate cele, ar putea sa devina mai mult un joc de interese (nu ca nu ar fii si acuma) dar totusi e putin putin mai greu de falsificat milioane de voturi, pe langa cel informatic care direct doar se schimba candidatul si gata.

Totusi ma bucur ca sistemul informatic pe la noi in tara e cam un dezastru total, in afara de cele detinute de diverse companii straine care au propriile sisteme, cele produse de noi si intretinute de noi sunt pe departe de a fii sigure. Sa nu uitam ca aparatura de top e sparta zi de zi, de ex Iphone-ul, aparat la care au lucrat tone de specialisti in criptare si protectie si totusi la o firma de prestigiu, care a demonstrat de nenumarate ori ca se pricepe la ceea ce face.

Dar intr-un final va trebui sa acceptam ca toata birocratia ar trebui limitata drastic, sau incet incet inlocuita, pentru ca de cele mai multe ori, rolul ei e doar sa ne incurce si sa pierdem cat mai mult timp, iar dupa expresia foarte adevarata "Time is money" nu prea ne putem permite prea mult timp fara sa pierdem din venituri ...

sursa: Eac
si mai mult: Wired

No comments: